Allergieën en coronavaccinaties

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Allergieën en coronavaccinaties

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Allergieën en coronavaccinaties

 

Ik heb allergisch gereageerd op voeding of insectensteek (wesp / bij / hommel), is het vaccin wel veilig voor mij?

Ja. Het vaccin is veilig voor mensen met een voedsel- en/of insectenallergie.

In het vaccin zitten geen stoffen die in voedingsmiddelen of insectengif zitten. Je hebt met een voedsel- of insectenallergie dus geen grotere kans om op de vaccins te reageren. Je kunt het vaccin veilig krijgen.

Ik heb een ernstige allergische reactie gehad op medicijnen of vaccins. Kan ik veilig het coronavaccin krijgen?

Heb je een allergische reactie gehad op meerdere, verschillende medicijnen of vaccins? Neem dan eerst contact op met jouw huisarts voordat je het coronavaccin neemt.

Het kan zijn dat je allergisch bent voor een hulpstof die vaak in medicijnen of vaccins zit. Deze hulpstof zit misschien ook in het coronavaccin.

Wacht in dit geval met het nemen van het coronavaccin en neem contact op met jouw huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in allergieën (een allergoloog). Deze arts kan zorgen dat je het vaccin toch veilig kunt krijgen.

Wat is een ernstige allergische reactie?
Een ernstige allergische reactie is een reactie die binnen 4 uur na het toedienen van het medicijn of het vaccin plaatsvindt. Klachten die bij een ernstige allergische reactie kunnen passen zijn:

  • Huid en slijmvliezen: jeuk, roodheid, vlekken of zwellingen 
  • Maag en darmen: buikpijn, misselijk, overgeven of diarree
  • Luchtwegen: piepen, hoesten of benauwdheid
  • Bloedsomloop: slap worden, niet aanspreekbaar zijn of een plotselinge lage bloeddruk.
Ik heb een ernstige allergische reactie gehad op de 1e of 2e dosis van het coronavaccin. Kan ik veilig nog een dosis krijgen?

Het kan zijn dat je allergisch bent voor een hulpstof die in het coronavaccin zit. Wacht met het nemen van het coronavaccin en neem contact op met jouw huisarts.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in allergieën (een allergoloog). Deze arts kan  zorgen dat je het vaccin toch veilig kunt krijgen.

Veel mensen die een allergische reactie hadden op de 1e coronavaccinatie, hebben al zonder problemen een 2e vaccinatie gekregen van een  allergoloog. Dit is altijd goed gegaan: mensen kregen geen of veel minder erge klachten na de tweede vaccinatie.

Helpt het om antihistamine (allergietabletten) te nemen voor de vaccinatie om een allergische reactie te voorkomen?

Nee, dit helpt niet.

Antihistaminica helpen alleen tegen huidreacties (galbulten). Ze doen niks tegen andere ernstige allergische klachten van de luchtwegen, buikklachten of een lage bloeddruk (anafylaxie). Daarnaast werken de tabletten pas goed na 1 of 2 uur.

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.