Effectiviteit en veiligheid

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Effectiviteit en veiligheid

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Effectiviteit en veiligheid

i.c.m. covid vaccinatie:

Moet ik me wel laten vaccineren als ik al corona heb gehad? Is mijn eigen afweer niet genoeg?

Ook na een infectie met het coronavirus is het goed om je te laten vaccineren.

Na een infectie heeft je lichaam een betere afweer tegen het virus. Maar deze afweer wordt na verloop van de tijd ook weer minder. Na een aantal maanden is de afweer tegen het virus daardoor niet meer zo goed. Je bent dan minder goed beschermd tegen het virus. Daarom kan je meerdere keren besmet raken met het coronavirus.

Met een vaccinatie geef je het afweersysteem een ‘booster’. De vaccinatie activeert het afweersysteem zodat je lichaam weer klaar staat om het virus aan te vallen. Zo kan een vaccinatie na een infectie bijdragen aan een betere afweer.

In de tijd na de vaccinatie neemt de afweer waarschijnlijk weer langzaam af. Hierdoor hebben we in de toekomst waarschijnlijk vaker vaccinaties nodig om beschermd te blijven tegen het coronavirus. 

Hoe lang ben ik beschermd door een vaccinatie?

Het is lastig om hier een definitief antwoord op te geven.

De vaccinaties zijn redelijk nieuw en het is nog niet bekend hoe lang ze mensen beschermen tegen het virus. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. 

Waarschijnlijk neemt de bescherming tegen het virus wel af in de maanden na de basisvaccinatie. Dat komt omdat de afweer na verloop van tijd minder wordt. Om toch goed beschermd te zijn tegen het virus is een boosterprik belangrijk.

Een boosterprik activeert het afweersysteem weer. Het afweersysteem gaat antistoffen en afweercellen tegen het virus aanmaken. Hierdoor kan het afweersysteem zich weer goed verdedigen tegen het coronavirus. Na een boosterprik wordt je minder ziek van het virus en geef je een besmetting minder snel door. 

Waarom kunnen mensen wel nog corona krijgen, terwijl ze al gevaccineerd zijn? Werkt het vaccin dan wel?

Ja. Het vaccin werkt goed tegen ziekte door corona. 

Na de vaccinatie kan je nog steeds besmet raken met het coronavirus. Maar door de vaccinatie wordt je minder ziek van het virus. Het risico op ziekenhuisopname is na een vaccinatie bijvoorbeeld veel lager bij mensen die gevaccineerd zijn dan bij mensen die niet gevaccineerd zijn.

Daarnaast geef je het virus na de vaccinatie ook minder snel door aan anderen. Doordat je minder ziek wordt van het virus ben je namelijk minder besmettelijk. Het vaccin beschermt daarmee de gezondheid van de gevaccineerden en de mensen daaromheen.

Ik ben zelf jong en gezond. Waarom heb ik een vaccinatie nodig?

Het is belangrijk dat ook jonge, gezonde mensen zich vaccineren. Hier zijn twee redenen voor:

  1. Ook jonge mensen kunnen erg ziek worden van COVID-19.
    Het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname is bij deze groep klein. Daarnaast kunnen jonge mensen lang klachten houden na de ziekte (long-COVID). Zelfs als je tijdens de coronabesmetting niet heel ziek was kunnen de naweeën lang aanhouden.
  2. Door te vaccineren bescherm je ook anderen.
    Als veel mensen gevaccineerd zijn, voorkomen we dat het virus rondgaat en verminderen we de verspreiding. Door jezelf te vaccineren verklein je de risico’s voor mensen om je heen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, grootouders of mensen met een verminderde weerstand.
Klopt het dat het vaccin in mijn DNA wordt gebouwd?

Nee. De mRNA vaccins kunnen niet bij het DNA komen. Ze veranderen niks aan je genen.

Het lichaam breekt het vaccin vanzelf af. Na het inspuiten van de vaccinatie blijft het maximaal een paar dagen op die plek.

Het mRNA wordt opgenomen door de cellen. De cellen lezen het mRNA af en maken er spike-eiwitten van. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten en maakt er antistoffen tegen.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over de werking van het vaccin.

Hoe kan dit vaccin zo snel goed zijn ontwikkeld. Normaal duurt dat toch veel langer?

De corona pandemie is een groot, dringend en wereldwijd probleem. Daardoor is er voor het ontwikkelen van de vaccinaties extra onderzoek ingezet, veel geld vrijgemaakt en zijn er grote samenwerkingen ontstaan.

Er is een enorme focus gelegd op de ziekte en de ontwikkeling van de vaccinaties. Hierdoor is het vaccin sneller gemaakt dan normaal. Daarnaast was er voor de uitbraak van COVID-19 al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan naar de mRNA vaccins. Onderzoekers hebben die kennis gebruikt bij het maken van het coronavaccin.

Meer informatie over de ontwikkeling van de vaccins vind je op de site van de EMA (in het Engels).

Hoeveel tijd moet er zitten tussen een coronavaccinatie en andere vaccins?

Het is het beste als er 2 weken zitten tussen 2 verschillende vaccins.

Je zou de vaccins ook veilig tegelijk kunnen krijgen. Maar dan lopen de bijwerkingen van de 2 vaccins door elkaar heen. Om te kunnen zien welke bijwerking door welk vaccin komt, is het beter om 2 weken tussen de vaccinaties te houden.

Wat is er bekend over de langetermijneffecten van de coronavaccins?

Het is erg onwaarschijnlijk dat de coronavaccins langetermijneffecten hebben.

Bijwerkingen van vaccinaties gebeuren altijd in de eerste 6 weken na de vaccinatie. Daarom zijn alle coronavaccins voor minstens 8 weken getest. Daarnaast zijn er nu al miljarden mensen gevaccineerd en zijn er geen lange termijn effecten gevonden.

Er is geen reden om te denken dat het coronavaccin langetermijneffecten heeft. Maar toch is het lastig om daar met zekerheid iets over te zeggen. De vaccinaties zijn nog niet zo oud. Ze bestaan nog geen jaren. We kunnen dus ook niet met zekerheid zeggen wat de effecten van de vaccinaties zijn over een aantal jaren.

Waarom worden alleen mRNA vaccins gebruikt als boosterprik en waarom worden ze gecombineerd met eerdere vaccins van andere fabrikanten?

Onderzoek heeft laten zien dat boosters met mRNA vaccins het beste werken. De combinaties zijn ook veilig. Dit is in grote studies onderzocht.

Lees hier het onderzoek over het combineren van verschillende merken coronavaccins.

Welk vaccin moet ik kiezen als boosterprik? Hetzelfde vaccin als de vorige prik of een andere?

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen welk vaccin je als boosterprik krijgt.

Deze overheid beslist welk vaccin bepaalde groepen krijgen. Deze beslissing kan niet door ziekenhuizen of medisch specialisten worden gemaakt.

Onderzoek laat zien dat vaccineren met verschillende vaccins een betere afweer geeft, dan vaccineren met hetzelfde vaccin.

De volgorde van de vaccins maakt niet uit. Het gaat erom dat je door beide vaccinaties antistoffen aanmaakt.

Wat is het effect van de eerste vaccinatie(s) en boosterprik op de antistoffen en T-cellen?

De coronavaccins zorgen voor een toename van de antistoffen en T-cellen. Antistoffen en T-cellen beschermen het lichaam tegen virussen.


Antistoffen en T-cellen zijn allebei onderdelen van het afweersysteem. Ze beschermen ons lichaam tegen virussen op hun eigen manier:    

  • Antistoffen vallen het virus direct aan als je het virus inademt.
  • T-cellen komen pas later in actie. Wanneer het virus het lichaam binnendringt vallen de T-cellen het virus aan.

Alle coronavaccins zorgen voor een toename van de antistoffen en T-cellen. Hierdoor ben je beschermd tegen het coronavirus. Bij de meeste vaccins neemt het aantal antistoffen na verloop van tijd weer af. Alleen bij het Janssen vaccin is dit niet zo. Na vaccinatie met Janssen worden er minder antistoffen gemaakt dan bij de andere vaccins maar dit aantal neemt daarna ook (bijna) niet meer af.

De boosterprik zorgt dat aantal antistoffen en T-cellen toeneemt. Hierdoor ben je beter beschermd tegen infectie en ziekte veroorzaakt door Omikron.

Hoe weten we zeker dat de kwaliteit van het vaccin goed is? Hebben deze vaccins alle fases van het onderzoek doorlopen, zoals bij andere medicijnen en vaccinaties?

Ja. Bij het maken van de coronavaccinaties zijn alle fases van het onderzoek doorlopen. De coronavaccinaties zijn net zo goed gecontroleerd als andere medicijnen of vaccins.

De vaccinaties zijn eerst gecontroleerd door de European Medicines Agency (EMA) en daarna door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het coronavaccin is sneller ontwikkeld dan andere medicijnen en vaccinaties. Dat komt omdat er voor het ontwikkelen van de vaccinaties extra onderzoek is ingezet, veel geld is vrijgemaakt en samenwerkingen zijn ontstaan. Er is een enorme focus gelegd op de ziekte en de ontwikkeling van de vaccinaties.

Meer informatie over de ontwikkeling van de vaccins vind je op de site van de EMA (in het Engels).

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.