Boostervaccinatie

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Boostervaccinatie

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Boostervaccinatie

 

Kan ik een boosterprik nemen als ik zwanger wil worden, zwanger ben of als ik borstvoeding geef?

Ja. Voor de boosterprik geldt hetzelfde als voor de eerste vaccinaties. Vaccinatie is zelfs erg belangrijk voor zwangere vrouwen. Zij hebben namelijk een hogere kans om ernstig ziek te worden van corona. Een vaccinatie beschermt hiertegen.  

Vanaf wanneer kan ik veilig een boosterprik halen?

Je kunt vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na een coronabesmetting veilig een boosterprik halen.

Waarom moet ik een boosterprik nemen?

De boosterprik is een oppepper voor het immuunsysteem. Het versterkt en verlengt de bescherming tegen het coronavirus. Door de Omikron variant is het nog belangrijker om de boosterprik te nemen.

Er zijn 2 redenen waarom de boosterprik belangrijk is:

  1. Bescherming van de eerste vaccinaties wordt waarschijnlijk minder over tijd. Een boosterprik activeert het afweersysteem weer. Het afweersysteem gaat antistoffen en afweercellen tegen het virus aanmaken. Hierdoor kan het afweersysteem zich weer goed verdedigen tegen het coronavirus. Na een boosterprik wordt je minder ziek van het virus en geef je een besmetting minder snel door. 
  2. Het vaccin werkt iets minder goed tegen Omikron. Dit komt doordat deze variant er iets anders uitziet dan het originele coronavirus. De boosterprik pept het immuunsysteem op en verbetert de bescherming tegen Omikron.
Wat is het verschil tussen de derde vaccinatie en de boosterprik?

De 3e vaccinatie is alleen voor mensen die geen goede afweer hebben aangemaakt tegen corona na hun basisvaccinatie. De boosterprik is voor iedereen.

De 3e vaccinatie is voor een kleine groep mensen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een ernstige afweerstoornis, transplantatiepatiënten of kankerpatiënten. Voor deze mensen is de 3e prik nodig om hun vaccinatie compleet te maken. Het verbetert de slechtere afweer. De prik is voor hen dus onderdeel van de basisvaccinatie. Mensen die deze prik moeten nemen, krijgen een uitnodiging van het ziekenhuis. Met deze uitnodiging kunnen ze een afspraak maken met de GGD.

De boosterprik
De boosterprik is voor alle mensen in Nederland die hun basisvaccinatie hebben gehad. Je basisvaccinatie is compleet wanneer:

  • Je 1 prik van Janssen hebt gekregen
  • Je 2 prikken van Pfizer of Moderna hebt gekregen
  • Je een 3e prik hebt gekregen van Moderna of Pfizer, als je die nodig hebt (zie hierboven)

De boosterprik is een oppepper voor het immuunsysteem. Het versterkt en verlengt de bescherming tegen het coronavirus. Je krijgt een uitnodiging via de GGD voor de boosterprik.

Het vaccin dat mensen voor de derde vaccinatie krijgen is qua inhoud hetzelfde als de andere vaccins. Het Pfizer-vaccin dat als derde prik wordt gegeven is precies hetzelfde als het Pfizer-vaccin voor de boosterprik. 

Eerst zouden we 2 prikken krijgen en nu krijgen we ook een boosterprik. Moeten we vanaf nu elke 9 maanden een vaccinatie nemen?

De kans is groot dat we vaker boosterprikken nodig gaan hebben. De verwachting is de dat de periode tussen boosterprikken groter gaat worden. Waarschijnlijk komen we uit op 1 booster per jaar. Dit is hetzelfde als voor de griepprik.

Waarom worden alleen mRNA vaccins gebruikt als boosterprik en waarom worden ze gecombineerd met eerdere vaccins van andere fabrikanten?

Onderzoek heeft laten zien dat boosters met mRNA vaccins het beste werken. De combinaties zijn ook veilig. Dit is in grote studies onderzocht.

Lees hier het onderzoek over het combineren van verschillende merken coronavaccins.

Welk vaccin moet ik kiezen als boosterprik? Hetzelfde vaccin als de vorige prik of een andere?

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen welk vaccin je als boosterprik krijgt.

Deze overheid beslist welk vaccin bepaalde groepen krijgen. Deze beslissing kan niet door ziekenhuizen of medisch specialisten worden gemaakt.

Onderzoek laat zien dat vaccineren met verschillende vaccins een betere afweer geeft, dan vaccineren met hetzelfde vaccin.

De volgorde van de vaccins maakt niet uit. Het gaat erom dat je door beide vaccinaties antistoffen aanmaakt.

Wat is het effect van de eerste vaccinatie(s) en boosterprik op de antistoffen en T-cellen?

De coronavaccins zorgen voor een toename van de antistoffen en T-cellen. Antistoffen en T-cellen beschermen het lichaam tegen virussen.


Antistoffen en T-cellen zijn allebei onderdelen van het afweersysteem. Ze beschermen ons lichaam tegen virussen op hun eigen manier:    

  • Antistoffen vallen het virus direct aan als je het virus inademt.
  • T-cellen komen pas later in actie. Wanneer het virus het lichaam binnendringt vallen de T-cellen het virus aan.

Alle coronavaccins zorgen voor een toename van de antistoffen en T-cellen. Hierdoor ben je beschermd tegen het coronavirus. Bij de meeste vaccins neemt het aantal antistoffen na verloop van tijd weer af. Alleen bij het Janssen vaccin is dit niet zo. Na vaccinatie met Janssen worden er minder antistoffen gemaakt dan bij de andere vaccins maar dit aantal neemt daarna ook (bijna) niet meer af.

De boosterprik zorgt dat aantal antistoffen en T-cellen toeneemt. Hierdoor ben je beter beschermd tegen infectie en ziekte veroorzaakt door Omikron.

Waarom krijgen mensen ouder dan 45 jaar Moderna? En mensen jonger dan 45 jaar Pfizer?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen boven de 45 het beste Moderna kunnen en mensen onder de 45 beter Pfizer kunnen krijgen. Dit heeft te maken met de kans op bijwerkingen en de effectiviteit van het vaccin.

  • Mensen tussen de 18 en 45 jaar krijgen Pfizer. Pfizer geeft bij deze leeftijdsgroep de minste kans op de bijwerking myocarditis (ontsteking van de hartspier). Myocarditis is een hele zeldzame bijwerking die vaker voorkomt bij jonge mensen. Het komt bij minder dan 1 per 10.000 doses voor. Deze bijwerking komt 3 tot 5 keer minder voor bij Pfizer dan bij Moderna bij mensen jonger dan 30 jaar.
  • Mensen ouder dan 45 krijgen Moderna. Moderna is beter voor deze groep, omdat onderzoek laat zien dat het vaccin beter werkt bij oudere mensen. Daardoor is deze groep beter beschermd tegen het coronavirus.

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen voor een type vaccin. Deze overheid beslist welk vaccin bepaalde groepen krijgen. Deze beslissing kan niet door ziekenhuizen of medisch specialisten worden gemaakt.

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.