Ziektebeelden

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Ziektebeelden

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Ziektebeelden

i.c.m. covid vaccinatie:

Kan ik het coronavaccin krijgen als ik een inflammatoire neurologische aandoening (zoals MS) heb?

De meeste mensen met een inflammatoire neurologische aandoening kunnen veilig een vaccinatie halen. Het is hiervoor wel belangrijk dat de ziekte stabiel is.

 • Was de ziekte het afgelopen jaar stabiel (met of zonder medicatie)?
  Dan is het veilig om een vaccinatie te halen.
 • Is de ziekte minder dan 1 jaar geleden ontdekt of is de ziekte niet stabiel?
  Wacht dan met het nemen van de vaccinatie en neem eerst contact op met uw behandeld arts. 

Er is een kleine kans dat de ziekte erger wordt na de vaccinatie of dat er een nieuwe aanval plaats vindt. De kans hierop is ongeveer 2-5%. Meestal gaat dit om een lichte opvlamming die binnen enkele dagen verdwijnt. Bij een coronabesmetting is de kans dat de ziekte erger wordt veel groter.  

Is er een kans op een opvlamming van auto-immuunziektes (zoals de ziekte van Crohn en reuma) na de coronavaccinatie?

De kans op een opvlamming van een auto-immuunziekte na vaccinatie is heel erg klein. Het risico op ernstige ziekte door corona is bij mensen met een auto-immuunziekte veel groter dan het risico op een opvlamming na de vaccinatie.

Als mensen na de vaccinatie last hadden van een opvlamming dan was dit vaak een korte opvlamming. 2% van de mensen met een opvlamming moest kort hun medicijnen aanpassen.

De vaccinatie kan bij sommige mensen kortdurende gewrichtsklachten geven. Voor mensen met reuma kan dit eerst op een opvlamming lijken. Meestal is dat niet zo. Het is vaak geen opvlamming maar een milde, kortdurende bijwerking van het vaccin.

Wat is het effect van corona vaccinaties op oorsuizen/tinnitus?

Er is geen bewijs dat een coronavaccinatie oorsuizen (tinnitus) kan veroorzaken of verergeren.

Tinnitus komt veel voor in Nederland. Tinnitus kan over tijd heftiger worden. De reden hiervoor is vaak niet bekend. Het is wel bekend dat stress en vermoeidheid een negatief effect op tinnitus kunnen hebben. Klachten van tinnitus na de vaccinatie hoeven dus niet door het vaccin te komen, maar kunnen ook veel andere redenen hebben. 

Ik heb trombose (longembolie/herseninfarct etc.) gehad. Kan ik mij veilig laten vaccineren?

Ja. De kans op trombose na vaccinatie is heel erg klein. Dit risico is net zo klein voor mensen die ooit trombose hebben gehad. De kans om trombose te krijgen door corona is veel groter dan door de vaccinatie.

Vaccinatie beschermt tegen trombose
Coronapatiënten die op de IC terecht komen hebben hoge kans op trombose. Ongeveer 20-25% van de patiënten op de IC krijgt trombose. Na vaccinatie is de kans om ernstig ziek te worden van corona veel kleiner. Daardoor is de kans om trombose te krijgen ook veel lager na vaccinatie.

Trombose als zeer zeldzame bijwerking bij AstraZeneca en Janssen
De coronavaccins van AstraZeneca en Janssen hebben trombose als erg zeldzame bijwerking. De kans om trombose te krijgen na vaccinatie is niet groter bij mensen die ooit trombose, een longembolie of een herseninfarct hebben gehad. Bij het vaccin van Pfizer en Moderna is trombose geen bijwerking.

Ik heb trombose gehad na de eerste vaccinatie. Kan ik mijn tweede vaccinatie veilig krijgen?
Ja. Als je bloedverdunners gebruikt kun je veilig de 2e vaccinatie halen. De kans op nieuwe trombose, een longembolie of een herseninfarct door het coronavaccin is heel klein. Ben je gestopt met de bloedverdunners? Overleg dan eerst met de arts voordat je het vaccin haalt. 

Bloedverdunners en vaccinatie
Slik je bloedverdunners? Dan is het belangrijk om deze te blijven slikken rondom de vaccinatie. Stop dus niet met de pillen voor het vaccin. Zorg er verder voor dat je het prikwondje na de vaccinatie 2 minuten stevig afdrukt. 

Je kan verder op de volgende punten letten als je bloedverdunners slikt en de vaccinatie krijgt:

 • Word je behandeld door de trombosedienst?
  Geef dan aan de trombosedienst door wanneer je het vaccin krijgt. De INR moet < 3.5 zijn.
 • Gebruik je DOACs (dabigatran, edoxaban, apixaban, rivaroxaban)?
  Dan moet er minstens 6 uur zitten tussen het innemen van het medicijn en de vaccinatie. Dit voorkomt een bloeding op de prikplek.
 • Gebruik je een aspirine, acetylsalicylzuur of clopidogrel?
  Hiervoor is geen speciaal advies.
Wat is het effect van corona vaccinaties op long covid?

Dit is nog niet bekend.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar het effect van coronavaccinaties op long COVID. Tot nu toe lijkt het grootste deel van de patiënten met long COVID na de vaccinatie minder last te hebben van hun klachten (57%). Er is ook een deel dat geen verschil merkt (25%) en een deel waarbij de klachten toenemen (18%). Het type vaccin maakt hierbij niet uit.

Na een vaccinatie heb je waarschijnlijk wel minder kans om long COVID te krijgen.

Wat is het effect van coronavaccinatie op pericarditis of myocarditis (ontsteking van hartspier of hartspierzakje)?

Myocarditis en pericarditis zijn hele zeldzame bijwerkingen van het mRNA coronavaccin.

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier en pericarditis is een ontsteking van het zakje rondom het hart. Tot nu toe, kregen alleen mensen jonger dan 40 jaar myocarditis of pericarditis na een mRNA coronavaccinatie De kans op pericarditis of myocarditis is groter na een corona besmetting dan na een coronavaccinatie.

Wat is het Guillain-Barré Syndroom (GBS) en wat is de relatie met de corona vaccinaties?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een zeldzame spierziekte. Er is geen relatie gevonden tussen GBS en de coronavaccinaties.

Wat is GBS?
GBS is een ontsteking van de zenuwen. Mensen met GBS krijgen plotseling last van spierzwakte en gevoelsproblemen zoals gevoelloosheid en tintelingen. Ook hebben mensen vaak last van pijn in de rug of benen.

GBS en corona infectie
GBS wordt meestal veroorzaakt door een infectie. Het is nog niet duidelijk of een corona infectie ook GBS kan veroorzaken.

GBS en corona vaccinatie
Er zijn enkele meldingen gemaakt van GBS na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca en Janssen. Er is nog geen verband gevonden tussen deze vaccins en het ontstaan van GBS. Als er een verband is, dan is het risico op GBS na vaccinatie heel erg klein. Het risico op GBS na een corona infectie is waarschijnlijk groter.

Ik heb ooit het Guillain-Barré Syndroom (GBS) gehad, kan ik de corona vaccinaties veilig halen?

Ja. Er is geen bewijs dat een coronavaccinatie GBS veroorzaakt of erger maakt. Mensen die GBS hebben gehad kunnen daarom veilig een corona vaccinatie halen. Heeft u GBS gekregen in de eerste 6 weken na een coronavaccinatie? Dan kunt u het beste eerst overleggen met uw arts voordat u de volgende coronavaccinatie neemt.

Het is nog onduidelijk of mensen die GBS hebben gekregen na een coronavaccinatie veilig een vervolgvaccinatie kunnen krijgen. Bespreek dit daarom eerst met uw arts. Bij twijfel kan de arts overleggen met het GBS-expertise centrum in het Erasmus MC. Hier vindt u meer informatie over GBS en corona.

Wat is CIDP en wat heeft het te maken met de coronavaccinaties?

Chronische Inflammatoire Demyeliniserende Polyneuropathie (CIDP) is een zeldzame ontstekingsziekte van de zenuwen. Mensen met CIDP krijgen hierdoor last van spierzwakte en problemen met het gevoel in de armen en benen. Er is geen bewijs dat het coronavaccin voor CIDP kan zorgen.

Ik heb ooit CIDP gehad. Kan ik veilig een coronavaccinatie halen?
Ja. Het is zelfs erg belangrijk voor mensen met CIDP om een vaccinatie te halen.

Corona kan bij mensen met CIDP ernstig zijn. Mensen met deze ziekte kunnen door corona ook tijdelijk meer last krijgen van CIDP. Voor mensen met CIDP zijn de voordelen van vaccinatie groter dan de nadelen.

Veel mensen hebben na hun vaccinatie last van spierpijn in de arm of voelen zich grieperig. Mensen met CIDP hebben soms na de vaccinatie meer last van hun ziekte. Dit gaat bijna altijd vanzelf weer over. Je hoeft de behandeling niet aan te passen.

Heb je CIDP en heb je na de vaccinatie meer last van zwakte? Bespreek dit met de arts. Deze kan om advies vragen bij het CIDP-expertisecentrum van het Erasmus MC.

Lees meer over CIDP en corona op de site van het CIDP expertisecentrum.

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.