Kinderen en adolescenten

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Kinderen en adolescenten

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Kinderen en adolescenten

i.c.m. covid vaccinatie:

Is het veilig om mijn kind te laten vaccineren?

Ja. Het is veilig om je kind te laten vaccineren.

De European Medicines Agency (EMA) heeft dit gecontroleerd. Kinderen krijgen wel een lagere dosis dan volwassenen.

Waarom zou ik mijn kind laten vaccineren tegen het coronavirus?

De keuze om te vaccineren is bij kinderen moeilijker dan bij volwassenen. Dit komt omdat kinderen meestal weinig klachten hebben door corona. Er zijn 3 redenen waarom het toch goed is om kinderen te vaccineren:

  • Er is er een hele kleine groep kinderen die ernstig ziek kan worden. Er bestaat een kans op een ernstige ontstekingsreactie die MIS-C heet. Vaccinatie kan deze ernstige ziekte voorkomen.
  • Een kleine groep kinderen krijgt long-COVID van corona. Vaccinatie kan long-COVID voorkomen.
  • Vaccinaties helpen om de verspreiding van corona via kinderen te verminderen.

Hier vind je meer informatie over vaccinatie bij jonge kinderen (tussen 5 en 11 jaar).
Hier vind je meer informatie over vaccinatie bij adolescenten (tussen 12 en 18 jaar).  

Welke bijwerkingen kan mijn kind krijgen van de vaccinaties?

Kinderen krijgen dezelfde bijwerkingen als volwassenen van de coronavaccinaties.

Normale bijwerkingen die vaker voorkomen zijn bijvoorbeeld spierpijn, een beurse arm, soms koorts, je niet lekker voelen.  

Wat is MIS-C en wat heeft het te maken met corona en de vaccinaties?

Sommige kinderen krijgen 2 tot 4 weken na een infectie met het coronavirus het Multisystem Inflammatory Syndrome – Children (MIS-C). Dit is een ernstige ontsteking in het hele lichaam.

In Nederland hebben 100 tot 200 kinderen dit gehad. Het waren vooral kinderen tussen de 8 en 18 jaar oud. De kinderen kregen hoge koorts, buikpijn, een lage bloeddruk en soms was zelfs de hartspier ontstoken. Ongeveer de helft van deze kinderen heeft op de IC gelegen. Vaccinatie kan deze ziekte voorkomen

Waarom krijgen kinderen onder de 12 jaar een lagere dosis van de coronavaccinaties dan kinderen boven de 12 jaar? Is dit niet afhankelijk van lichaamsgewicht?

Nee. Gewicht is niet belangrijk bij vaccinaties.

Dat heeft 2 redenen:

  • Het afweersysteem heeft niks te maken met gewicht. Volwassenen met een hoger gewicht hebben niet ‘meer’ afweersysteem dan volwassenen met een lager gewicht.
  • Het is niet mogelijk om ‘te veel’ vaccinatie te geven. Is de dosis hoger dan nodig is voor het afweersysteem? Dan heeft dat geen schadelijke gevolgen voor de kinderen.

De overheid heeft besloten dat kinderen die jonger zijn 12 een halve dosering krijgen. Het immuunsysteem van kinderen moet zich nog ontwikkelen. Daarom hebben ze aan minder vaccin genoeg. Kinderen die ouder zijn dan 12 en volwassen krijgen allemaal dezelfde dosering

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.