Varianten van het coronavirus

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Varianten van het coronavirus

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Varianten van het coronavirus

i.c.m. covid vaccinatie:

Er zijn al zoveel mutaties ontstaan in het coronavirus, is het nog wel hetzelfde virus?

Ja. Ook met mutaties is het nog hetzelfde coronavirus.

Alle virussen ontwikkelen mutaties. Dat is heel normaal. Een mutatie is een hele kleine verandering. Deze mutaties ontstaan als een virus zich verspreidt. Om zich te verspreiden maakt een virus kopietjes van zichzelf. Soms gaat het kopiëren fout en zijn de viruskopietjes anders dan het originele virus. De kleine veranderingen in de nieuwe virusdeeltjes noemen we mutaties.

Een coronavirus met mutaties noemen we een coronavariant. De mutaties in het virus zijn maar hele kleine veranderingen. De coronavarianten lijken voor meer dan 99,9% op het originele virus. Daarom noemen we deze varianten nog steeds het coronavirus.

Omdat het een hele kleine verandering is, merken we meestal niks van een mutatie. De eigenschappen van het virus veranderen niet. Heel soms zorgt een mutatie er wel voor dat het virus zich anders gaat gedragen. Het virus kan zich door de mutatie bijvoorbeeld sneller verspreiden of mensen zieker maken. Om dit te voorkomen moeten er soms maatregelen worden genomen tegen een nieuwe coronavariant. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij de Omikron variant.

Wat is het verschil tussen de Beta, Delta en Omikron variant?

De beta, delta en omikron variant zijn allemaal verschillende versies van het coronavirus.

De varianten zijn op verschillende momenten en plekken ontstaan. Ze hebben verschillende mutaties vergeleken met het originele coronavirus. Mutaties zijn kleine veranderingen van het virus.

Beta en delta variant
De beta en delta variant hebben allebei kleine veranderingen (mutaties) waardoor ze makkelijker kunnen verspreiden. Vaccinatie beschermt goed tegen de beta en delta variant.

Omikron variant
De omikron variant is nog niet zo lang bekend. Deze variant heeft opvallend veel kleine veranderingen (mutaties) vergeleken met eerdere coronavarianten. Hierdoor kan deze variant zich erg snel verspreiden. Het is nog niet bekend of je ook zieker wordt door de omikron variant.

Het vaccin werkt iets minder goed tegen de omikron variant dan tegen de andere coronavarianten. Daarom is het belangrijk dat je een boosterprik haalt. Deze boosterprik geeft een oppepper aan het immuunsysteem. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lichaam meer antistoffen maakt. Hierdoor ben je beter beschermt tegen besmetting met de omikron variant en wordt je na een besmetting minder ziek. 

Hoe kan het dat de omikron variant zoveel mutaties heeft vergeleken met het originele coronavirus?

Alle virussen ontwikkelen mutaties. De omikron coronavariant heeft zoveel mutaties omdat het coronavirus er nu al lang is en zich veel verspreidt.

Mutaties zijn hele kleine veranderingen. Virussen ontwikkelen altijd mutaties. Het coronavirus verspreidt zich nu al sinds 2019 en heeft daardoor veel tijd gehad om mutaties te ontwikkelen.

Mutaties ontstaan als een virus verspreidt. Om te verspreiden maakt een virus kopietjes van zichzelf. Soms gaat het kopiëren fout en zijn de kopietjes anders dan het originele virus. Deze kleine veranderingen in de nieuwe virusdeeltjes noemen we mutaties.

Omdat het coronavirus zich veel verspreidt, maakt het ook veel kopietjes van zichzelf. De kans dat het virus een fout kopietje maakt is daarom groot. Zo ontstaan er na verloop van tijd steeds weer nieuwe mutaties in het coronavirus. De omikron variant met 32 mutaties is hiervan een resultaat.

Zo lang het virus over de wereld gaat, zullen er nieuwe mutaties bijkomen. Alleen als we de verspreiding van het virus afremmen ontstaan er minder mutaties. Dit kunnen we bereiken door te vaccineren en ons aan de maatregelen te houden.  

Werkt het vaccin wel tegen de Omikron variant?

Ja. Het vaccin werkt tegen de omikron variant.

Vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door omikron. Het vaccin is wel minder effectief tegen de omikron variant dan tegen de andere coronavarianten. De boosterprik pept het afweersysteem op en verbetert de bescherming tegen omikron.

De eerste vaccinaties en de boosterprik doen eigenlijk twee verschillende dingen:

  • De eerste vaccinaties trainen het afweersysteem om het coronavirus te herkennen.
  • De boosterprik pept het afweersysteem weer op wanneer deze minder is geworden.

Vaccinatie verhoogt het aantal antistoffen, maar activeert ook andere onderdelen van het immuunsysteem (zoals de T-cellen). De Omikron variant ziet er anders uit dan de eerdere coronavarianten. Hierdoor herkennen de antistoffen de omikron variant minder goed en zijn ze minder effectief. Gelukkig werken de T-cellen nog wel goed tegen omikron. De eerste vaccinaties zijn hierdoor minder effectief tegen omikron, maar beschermen nog wel tegen ernstige ziekte.

De boosterprik activeert de T-cellen opnieuw en herstelt het aantal antistoffen tegen corona. Hierdoor zorgt een boosterprik ervoor dat je beter beschermt bent tegen ziekte door omikron en tegen het doorgeven van een besmetting. 

Is het vaccin van Pfizer, Moderna of Jansen beter?

Al deze vaccins zijn veilig en beschermen goed tegen (ernstige) ziekte door het coronavirus.

Op dit moment prikken we in Nederland vooral met de vaccins van Pfizer en Moderna. Deze vaccins werken ongeveer hetzelfde. Het Janssen-vaccin heeft een andere werking dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Het voordeel van het Janssen vaccin is dat je na 1 prik al volledig gevaccineerd bent.

Voor de boosterprik gebruiken we in Nederland alleen de vaccins van Pfizer en Moderna. Je kunt deze vaccins ook krijgen als je eerder het Janssen vaccin hebt gekregen. 

Wat is de nieuwe subvariant van Omikron? Is deze subvariant weer besmettelijker dan de huidige variant van Omikron? En wordt je er minder ziek van?

De nieuwe variant van Omikron heet BA.2 (de eerste variant BA.1).

BA.2 is net wat anders dan BA.1 door andere mutaties.

We denken dat BA.2 weer wat besmettelijker is dan BA.1. BA.2 zal BA.1 misschien zelfs helemaal verdringen.

Hoe werken de vaccinaties tegen de nieuwe subvariant van Omikron (BA.2)?

Vaccinaties werken niet volledig tegen infectie. De vaccinaties werken wel tegen ernistge ziekte. Dit is hetzelfde als bij de eerdere Omikron variant.

Onderzoekers kijken nu of een infectie met BA.1beschermt tegen BA.2.

Ze verwachten dat die beschermering er zeker is, maar dit is nooit 100%.

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.