Vruchtbaarheid en zwangerschap

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Bel ons op:

Ma t/m vr van 08.30 - 13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Vruchtbaarheid en zwangerschap

i.c.m. covid vaccinatie:

Kan mijn menstruatie (ongesteldheid) veranderen door het vaccin? En hoe komt dit?

Vaccinatie kan de menstruatie (ongesteldheid) tijdelijk verstoren. Dit herstelt zich vaak binnen 2 maanden.

Er zijn veel meldingen over veranderingen in de menstruatie (ongesteldheid) na de coronavaccinatie. De klachten zijn verschillend. Soms komt de menstruatie later en soms is deze heviger dan normaal. Ook komen er doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang voor.

Problemen met de menstruatie komen ook zonder vaccinatie veel voor. Er kunnen veel oorzaken zijn, bijvoorbeeld een infectie, ziekte of stress. Daarom is het moeilijk om te bepalen of de problemen met de menstruatie komen door de vaccinatie, of door iets anders.

De coronavaccinatie zet je immuunsysteem (afweer) aan het werk. Zo kan het zich later verdedigen tegen een echte corona infectie. Het immuunsysteem heeft ook een effect op de vrouwelijke hormoonspiegels. Hierdoor kan een vaccinatie, via het immuunsysteem, invloed hebben op het moment en de hevigheid van de menstruatie. Vrouwen kunnen dus heftiger of eerder gaan menstrueren. We verwachten dat dit nooit langer duurt dan één of twee menstruaties.

Coronavaccinaties en de menstruatiecyclus van jonge vrouwen onder de 18 jaar.
Hetzelfde geldt voor jonge vrouwen onder de 18 jaar. Menstruatiestoornissen komen wel veel vaker onder de 18 jaar voor dan boven de 18 jaar. Dit heeft niks met het vaccin te maken.

Kan ik onvruchtbaar worden door het vaccin?

Nee. Je wordt niet onvruchtbaar van het vaccin. Dit geldt voor mannen en vrouwen

Kan ik het vaccin nemen als ik zwanger ben?

Ja. Het is zelfs erg belangrijk om je te laten vaccineren als je zwanger bent.

We weten dat zwangere vrouwen dezelfde bijwerkingen krijgen als mensen die niet zwanger zijn. De bijwerkingen komen net zo vaak voor. Ook weten we dat de zwangerschap na een vaccinatie net zo gezond verloopt als een zwangerschap zonder vaccinatie. Dit weten we door onderzoek naar honderd duizenden zwangere vrouwen die gevaccineerd zijn.

Voor zwangere vrouwen is het extra belangrijk om zich te laten vaccineren. Een coronabesmetting kan voor zwangere vrouwen namelijk ernstige gevolgen hebben. Zwangere vrouwen belanden bijvoorbeeld sneller op de IC door corona dan vrouwen die niet zwanger zijn. Vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte en verkleint de kans op een IC-opname. 

Daarnaast kan het vaccin ook de (ongeboren) baby beschermen. Doktoren zagen bij zwangere vrouwen die corona kregen soms ernstige ontstekingen bij de ongeboren baby’s. Deze ontstekingen kunnen erg gevaarlijk zijn voor de baby. In sommige gevallen kunnen ze zelfs zorgen voor een doodgeboorte. Een vaccinatie kan beschermen tegen deze ontstekingen.

Hier vind je meer informatie over dit onderwerp:

Kan ik me laten vaccineren als ik zwanger wil worden?

Ja. Je kunt je veilig laten vaccineren als je zwanger wilt worden.

Kan ik me laten vaccineren als ik borstvoeding geef?

Ja. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. We hebben het vaccin nog nooit in de borstvoeding gevonden.

Er zitten wel antistoffen tegen het coronavirus in de moedermelk van gevaccineerde vrouwen. Deze antistoffen zouden de pasgeboren baby’s kunnen beschermen tegen het virus. Maar of dat echt zo is, is nog niet bekend.

Melkproductie en het coronavaccin
Sommige vrouwen meldden dat ze meer of minder moedermelk maakten na de vaccinaties. Dit is niet erg. De moedermelk herstelt vanzelf na een paar dagen.

Kan ik een boosterprik nemen als ik zwanger wil worden, zwanger ben of als ik borstvoeding geef?

Ja. Voor de boosterprik geldt hetzelfde als voor de eerste vaccinaties. Vaccinatie is zelfs erg belangrijk voor zwangere vrouwen. Zij hebben namelijk een hogere kans om ernstig ziek te worden van corona. Een vaccinatie beschermt hiertegen.  

Wat zijn de effecten van de vaccinatie op mijn ongeboren baby?

Het vaccin is veilig voor ongeboren baby’s.

We weten dat zwangere vrouwen dezelfde bijwerkingen krijgen na vaccinatie als mensen die niet zwanger zijn. De bijwerkingen komen net zo vaak voor. Ook weten we dat de zwangerschap na een vaccinatie gezond verloopt. Dit weten we door onderzoek naar honderd duizenden zwangere vrouwen die gevaccineerd zijn. We hebben geen redenen om te denken dat de prik iets doet met de gezondheid van de baby.

Het is zelfs erg belangrijk voor de ongeboren baby om je te laten vaccineren. Doktoren zagen bij zwangere vrouwen die corona kregen soms ernstige ontstekingen bij de ongeboren baby’s. Deze ontstekingen kunnen erg gevaarlijk zijn voor de baby. In sommige gevallen kunnen ze zelfs zorgen voor een doodgeboorte. Een vaccinatie kan beschermen tegen deze ontstekingen.

Waarom kan ik me nu wel laten vaccineren als ik zwanger ben en eerst niet?

Dit komt omdat er eerst nog geen onderzoek was gedaan naar vaccinatie tijdens de zwangerschap.

Vaccinaties zijn eigenlijk nooit schadelijk voor zwangere vrouwen. Maar omdat er nog niet genoeg gegevens waren, was de overheid voorzichtig met het vaccineren van zwangere vrouwen.

Er zijn nu meer dan 250.000 zwangere vrouwen gevaccineerd zonder bijwerkingen. Daarom is er in april 2021 het advies gegeven aan iedere zwangere vrouw om zich te laten vaccineren. 

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.