Vroege opsporing darmkanker

Bel ons op:

 • Ma t/m vr Nederlands en Engels (08.30 - 13:00 uur)
 • Wo Nederlands, Engels en Turks (08.30 - 13:00 uur)
 • Vr Nederlands, Engels en Arabisch (08.30 - 13:00 uur)

Vroege opsporing darmkanker

Bel ons op:

 • Ma t/m vr Nederlands en Engels (08.30 - 13:00 uur)
 • Wo Nederlands, Engels en Turks (08.30 - 13:00 uur)
 • Vr Nederlands, Engels en Arabisch (08.30 - 13:00 uur)

Veelgestelde vragen vroege opsporing darmkanker

De antwoorden op de meest gestelde vragen over vroege opsporing van darmkanker zijn zorgvuldig samengesteld door medisch specialisten, werkzaam bij een universitair medisch centrum. Indien uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er nieuwe inzichten zijn, wordt het advies per vraagstelling aangepast.

Veelgestelde vragen

Vroege opsporing darmkanker

Wat is darmkanker?

Darmkanker is kanker van de darm. Bij darmkanker zitten er kwaadaardige tumoren (zwellingen) in de darm. Meestal ontstaat darmkanker in de dikke darm.

Darmkanker is vaak goed te behandelen als de tumor op tijd ontdekt wordt. Bloed in de ontlasting (poep) kan wijzen op darmkanker. Het is daarom verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer u bloed in uw ontlasting heeft. De huisarts kan dan kijken of verder onderzoek nodig is.

Wat zijn darmpoliepen?

Bij darmkanker zitten er kwaadaardige tumoren in de darm. Deze kwaadaardige tumoren ontstaan uit poliepen. Een poliep is een bultje in de wand van de darm, een soort pukkel. Poliepen kunnen verschillende groottes en vormen hebben. Deze poliepen zijn vaak ongevaarlijk en geven geen klachten. We noemen poliepen daarom goedaardige tumoren. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten.

De meeste poliepen blijven goedaardig en geven geen problemen. Sommige poliepen ontsporen en groeien uit tot een kwaadaardige tumor. Als een poliep in de darm kwaadaardig wordt, dan noemen we het darmkanker.

Darmpoliepen
Darmpoliepen

Wat is het bevolkingsonderzoek voor darmkanker?

Mensen van 55 tot en met 75 jaar krijgen een uitnodiging voor het darmkanker bevolkingsonderzoek. Het bevolkingsonderzoek helpt om darmkanker op tijd te ontdekken. Hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, hoe beter het te behandelen is.

Voor het bevolkingsonderzoek wordt er getest of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting is vaak onschuldig maar kan ook wijzen op darmkanker of poliepen. Als er bloed in uw ontlasting wordt gevonden, dan krijgt u een uitnodiging voor vervolgonderzoek. Bij het vervolgonderzoek controleert een arts of u misschien poliepen of darmkanker heeft.

Waarom zou ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker?

U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is gratis en kan helpen om darmkanker op tijd te ontdekken. Darmkanker is beter te behandelen als het op tijd wordt gevonden.

U kunt er ook voor kiezen om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Als u niet meedoet, gooi dan de ontlastingstest weg in uw afvalbak. Heeft u nog vragen over het bevolkingsonderzoek? Bel dan met de twijfeltelefoon: 088 – 7 555 777.

Wie mag er meedoen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker?

Het darmkanker bevolkingsonderzoek is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. U krijgt voor het eerst een uitnodiging in het jaar dat u 55 wordt. Daarna krijgt u elke 2 jaar een uitnodiging tot het jaar dat u 75 wordt.

Als u al een keer een vervolgonderzoek heeft gehad, dan krijgt u niet meer elke 2 jaar een uitnodiging. De MDL (maag-darm-lever) arts bepaalt dan wanneer er weer een onderzoek nodig is.

Waar testen ze op bij de ontlastingstest?

Bij de ontlastingstest wordt er gekeken of er bloed aanwezig is in uw ontlasting (poep).

Bloed in de ontlasting (poep) is vaak onschuldig maar wordt soms veroorzaakt door darmkanker of poliepen. Poliepen zijn kleine bultjes in de darm die soms uitgroeien tot darmkanker. Door te testen op bloed in de ontlasting kunnen we kanker vroeg opsporen.

Er komt darmkanker voor in mijn familie. Kan ik meedoen met het bevolkingsonderzoek?

Ja. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en kan meedoen.

Maakt u zich zorgen over uw risico op darmkanker? Neem dan contact op met uw huisarts.  

Er zijn bij mij al een keer poliepen weggehaald tijdens een kijkonderzoek. Kan ik nog meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Dat ligt eraan wat uw arts heeft gezegd na het kijkonderzoek:  

Uw MDL-arts heeft gezegd dat u terug moet komen voor een kijkonderzoek

U krijgt dan meestal 3 of 5 jaar na uw eerste kijkonderzoek een uitnodiging van het ziekenhuis voor een nieuw kijkonderzoek. U krijgt dan geen uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Uw MDL-arts heeft gezegd dat u niet meer terug hoeft te komen voor een kijkonderzoek

U krijgt 10 jaar na uw kijkonderzoek een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek darmkanker thuisgestuurd per post. U krijgt alleen een uitnodiging als u jonger dan 75 jaar bent.

De uitslag van mijn test is positief. Wat betekent dit?

Een positieve uitslag betekent dat er bloed in uw ontlasting (poep) is gevonden. Bloed in de ontlasting is vaak onschuldig maar wordt soms veroorzaakt door darmkanker of poliepen. Er is vervolgonderzoek nodig in het ziekenhuis om te bepalen wat de oorzaak is.

Wat moet u doen na een positieve uitslag?

U hoeft zelf niets te doen. U krijgt een uitnodiging via de post voor een vervolgonderzoek in het ziekenhuis. U krijgt de uitnodiging voor het vervolgonderzoek tegelijkertijd met de uitslag. 

Wanneer is vervolgonderzoek nodig?

Er is vervolgonderzoek nodig als de uitslag van uw ontlastingstest positief is. Dit betekent dat er bloed is gevonden in uw ontlasting. Na een positieve uitslag krijgt u een uitnodiging voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

Wat gebeurt er tijdens het vervolgonderzoek?

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een kijkonderzoek van de darmen.

Intakegesprek

U bespreekt uw medische gegevens met een arts of verpleegkundige. Samen met de arts bepaalt u of een kijkonderzoek nodig is en of u dit wil.

Kijkonderzoek (coloscopie)

Tijdens dit onderzoek kijkt de arts met een kleine camera in uw darm. De arts kijkt of er poliepen zitten en haalt deze dan meestal gelijk weg. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Weggehaalde poliepen worden na het onderzoek bekeken in het lab. Daar onderzoeken ze of de poliep goedaardig of kwaadaardig is. U krijgt de uitslag en hoort van u arts wat de volgende stappen zijn.

Doet het kijkonderzoek pijn?

Het kijkonderzoek kan soms pijnlijk zijn. U kunt een roesje krijgen om de pijn te verminderen.

Ik heb een positieve uitslag gekregen. Hoe groot is de kans dat ik nu darmkanker of poliepen heb?

Van de mensen met een positieve uitslag vinden we bij 5% darmkanker en bij 30% belangrijke poliepen.

Belangrijke poliepen zijn poliepen die uit kunnen groeien tot darmkanker. Vaak kunnen we deze poliepen meteen verwijderen bij het kijkonderzoek. Bij de overige 65% van de positieve uitslagen worden er geen belangrijke afwijkingen gevonden.

Kan ik de afspraak voor mijn vervolgonderzoek wijzigen

Ja, dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of door te bellen met de informatielijn. Om in te loggen bij Mijn Bevolkingsonderzoek heeft u een DigiD nodig.

Hoe gaat de ontlastingstest in zijn werk?

De ontlastingstest kunt u gewoon thuis doen. U krijgt een paarse envelop toegestuurd met daarin de ontlastingstest en een gebruiksaanwijzing. Er zijn een paar stappen die u moet volgen:

 1. Open de paarse envelop en haal de ontlastingstest eruit.
 2. Aan de groene dop van de ontlastingstest zit een staafje. Prik hiermee op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting (poep).
 3. Stop het staafje terug in de ontlastingstest.
 4. Stop de ontlastingstest in de retourenvelop.
 5. Doe de retourenvelop zo snel mogelijk op de post.

In het laboratorium wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit. U ontvangt de uitslag binnen 10 werkdagen per brief. Als er bloed wordt gevonden, dan krijgt u een uitnodiging voor vervolgonderzoek.

Staat uw vraag er niet tussen? Belt u dan met de twijfeltelefoon op 088 - 7 555 777

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00 uur.
We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.